Autorski program – AHOJ PIRACI
28 listopada 2014r.

Fundacja Przyjaciół Dzieci Ariadna rozpoczęła realizację swojego autorskiego programu profilaktycznego pt. “AHOJ PIRACI”. Program kierowany jest do dzieci w wieku 4-5 lat (przedszkole) i w formie zabawy z piratami uczy dzieci, że można żyć bez agresji. Ideą tego programu jest to, iż jest on realizowany dla przedszkolaków przez młodzież w wieku 15 – 18 lat, która często tej agresji doświadcza. Program realizowany jest jednocześnie przez młodzież kilku szkół z Warszawy i okolic, z czego na bieżąco będziemy zdawać fotorelację. Tym razem program “AHOJ PIRACI” zrealizowała na bazie swoich pomysłów młodzież z Zespołu Szkół nr 5 im. Stefana Kisielewskiego (klasa 1aei i klasa Iaai).

Program realizowany był w Niepublicznym Przedszkolu “Kubuś Puchatek i Przyjaciele” w Rembertowie w Warszawie. Nasi piraci dopłynęli do Wyspy “Pszczół”, gdzie rekrutowali nowych Dobrych Piratów, wraz z którymi m.in. zatańczyli Piracki Taniec, stworzyli Kodeks Dobrego Pirata. Był chrzest na Dobrego Pirata oraz uroczyste pasowanie. Podczas gier i zabaw każdy nowy Pirat skompletował własnoręcznie wykonany cały piracki ekwipunek: kapelusz, opaskę na oko, szablę. Dużo śmiechu i dobrej zabawy, Pszczoły zachwycone – a to wszystko dzięki młodzieży z “KISIELA” – DZIĘKUJEMY WAM KOCHANI i liczymy na dalszą tak owocną współpracę :-)

20141128_8416

20141128_8408